امروزه بازار گردشگری سلامت به عنوان یكی از صنایع درآمدزا و رقابتی در دنیا مطرح می‌باشد . گردشگری سلامت، مولفه‌ای با دو جزء تركیبی مهم و اساسی است . این پدیده دو وجهی وقتی در هم می‌آمیزد مفهوم ثالثی را به دست می‌دهد كه نمی‌توان جز با تجربه داشتن و پیدایش دیدگاههای نو در این دو جزء، این مفهوم را مدیریت كرد . از دهه 1990عوامل متعددی باعث شد تا گردشگری سلامت در كشورهای آسیایی رونق بیشتری بیابد. بحران مالی آسیایی، تغییرات مطلوب نرخ ارز اقتصاد جهانی، ارتقا و بهبود سریع تجهیزات پزشكی ، پیشرفت فناوری اطلاعات، كیفیت بالا و ارزانی خدمات درمانی و عوامل بسیار دیگر موجب شد تا برخی از كشورهای آسیایی به عنوان مقاصد گردشگری سلامت دنیا معرفی شوند. كارآفرینی ، بازاریابی و تبلیغات گسترده این كشورها مبنی بر ارائه خدمات پزشكی در كنار گردشگری، جذابیت این مقاصد را برای جذب گردشگران خارجی به منظور درمان افزایش داد و باعث جهت‌گیری سیاست‌های كلان این كشورها در راستای رشد این شاخه ازصنعت گردشگری شد . در سطوح كلان ، دولت‌ها و نهادهای دولتی در بسیاری ازكشورها علاقه‌مند به بهره‌ مندی از مزایای اقتصادی ناشی از این صنعت بوده و در سطوح خرد نیز بیمارستان‌ها و ارائه‌دهندگان مختلف خدمات مسافرتی و درمانی در رقابت با یكدیگر سعی برای بالا بردن سهم خود ازآن دارند . كشور ایران علی رغم داشتن چشمه های آب گرم ومعدنی فراوان ، انجام پژوهش های بنیادی وكاربردی درزمینه علوم سلولی وفن آوری های باروری ، درمان بیماری های صعب العلاج،روشهای درمانی غیرتهاجمی ، ساخت واكسن پیشگیری وریشه كنی بسیاری ازبیماری ها و تربیت نیروی متخصص، تاكنون نتوانسته است با برنامه ریزی وسیاست گذاری مناسب نسبت به توسعه زیرساخت های گردشگری اقدام وسهم قابل قبولی در توسعه گردشگری سلامت داشته باشد . درآمد ناشی از گردشگری سلامت می تواند برای كشور ما كه به حركت در روند توسعه می اندیشد سودآور باشد . شناخت بازارهای هدف ، كارآفرینی و ارائه ایده‌های

مقالات و پایان نامه ارشد

 جدید در این راستا از نكات قابل توجه در رشد صنعت گردشگری سلامت در ایران می‌باشد . پژوهش حاضر سعی دارد ضمن معرفی و اهمیت صنعت گردشگری سلامت در ایران به شناسایی عوامل پیش برنده و بازدارنده مؤثر بر ارتقاء گردشگری سلامت كشور بپردازد .

كلمات كلیدی : گردشگری سلامت ، توریسم درمانی ، گردشگری پزشكی

مقدمه

درایران نفت به عنوان محور وتكیه گاه بنیادی درآمد كشور بوده است ولی باید دانست كه نفت نمی تواند یك منبع با دوام درآمدی وتامین نیازاقتصادی كشورباشد ، از آن گذشته كشور ما بخاطر داشتن آثار باستانی فراوان ، كوهستانهای بلند وسربه فلك كشیده ، جنگل های انبوه ، دشتهای سرسبز وفراخ ، كویرزیباوپر رمز وراز،سواحل زیبای مرجانی،چشمه های آب گرم وآب معدنی وهمچنین انجام پژوهش های بنیادی وكاربردی در زمینه ی علوم سلولی وفناوریهای باروری، درمان بیماریهای صعب العلاج ،روش های درمانی غیرتهاجمی ، ساخت واكسن پیشگیری وریشه كنی بسیاری از بیماری ها وتربیت نیروی متخصص قابلیت های زیادی دردستیابی به یك جایگاه اقتصادی ممتاز در سطح منطقه وجهان دارد . با توجه به درآمد زایی مطلوب گردشگری سلامت توجه به این موضوع به عنوان گزینه ی جایگزین برای صادرات نفت ضرورت می یابد.

دراین فصل به بررسی كلیات تحقیق شامل مسأله اصلی تحقیق ، ضرورت انجام تحقیق، اهداف تحقیق ،سؤالات تحقیق ،كاربردتحقیق ، قلمرو مكانی و زمانی تحقیق ، روش انجام تحقیق ، شیوه ی اجرا ومراحل انجام تحقیق ، محدودیتهای انجام تحقیق و واژگان و اصطلاحات كلیدی پرداخته شده است .

1-1- بیان مسئله

گردشگری از پویاترین بخش های اقتصاد جهانی است .براساس پیش بینی سازمان جهانی گردشگری درچند سال آینده صنعت گردشگری در رأس همه ی صنایع قرار خواهد گرفت وبزرگترین بخش تجارت جهانی را به خود اختصاص خواهد داد . به همین دلیل امروزه كشورهایی كه به مقاصد گردشگری شناخته می شوند با تبلیغات گسترده مبنی بر ارایه ی خدمات فوق پیشرفته ی پزشكی در كنارگردشگری، جذابیت این مقاصد را افزایش داده اند ، چرا كه هر گردشگر پزشكی معادل سه گردشگر عادی ارز وارد كشورمیزبان خود می كند كشور پهناور ایران با داشتن فرهنگی كهن، آثار باستانی فراوان ، طبیعتی بكروجذاب وچشمه های آب گرم وآب معدنی سرآمد همسایگان خویش در منطقه است ،ازسویی دیگر قدمت دانش طب در این سرزمین به بلندای تاریخ آن است . سرآمد پزشكان جهان شیخ الرئیس ابوعلی سینا ثمره ی ارزنده ی درخت تناور تمدن ایرانی است ، واو مشهور ترین دانشمند تمام سرزمین های اسلامی ویكی از معروفترین چهره ها در تمام زمان ها است . امروزه دانشمندان علم طب وكادرپزشكی در ایران به پیشرفت های شگرفی دست یافته اند.انجام پژوهش های كاربردی وبنیادی در زمینه ی علوم سلولی و فناوریهای باروری ،درمان بیماریهای صعب العلاج ،روش های درمانی غیرتهاجمی ،ساخت واكسن پیشگیری و ریشه كنی بسیاری از بیماری ها وتربیت نیروهای متخصص فقط بخشی از دستاوردهای دانشمندان علم پزشكی در ایران است ،علی رغم داشتن چنین امكانات وپیشینه ای تاكنون نتوانسته ایم با برنامه ریزی وسیاست گذاری مناسب نسبت به توسعه ی زیرساخت های گردشگری اقدام وسهم قابل قبولی در توسعه ی گردشگری سلامت داشته باشیم . طبق برنامه ی چهارم توسعه دولت ایران مكلف شد 30 درصد از نیازهای درمانی وبهداشتی كشور را از طریق صدور كالای خدمات پزشكی وگردشگری سلامت فراهم كند . دراین قالب درآمد ناشی از گردشگری سلامت می تواند برای كشور ما كه به حركت در روند توسعه می اندیشد سود آور باشد. به منظور درك درستی از گردشگری سلامت در ایران وشناسایی اولویتهای ایران برای ورود به این صنعت ومهمترین موانع وچالشهای اساسی پیشروی توسعه ی این صنعت در كشور و ایجاد مزیت رقابتی در منطقه وجهان می بایست درابتدا وضعیت موجود كشوردرزمینه ی گردشگری سلامت مشخص گردد . مسأله ی اصلی این تحقیق بررسی توانمندی های كشورایران درزمینه ی گردشگری سلامت و عوامل موثر بر توسعه ی همه جانبه ی آن است.

1-2- اهمیت و ضرورت تحقیق

وجود پزشكان متخصص و ماهر وجاذبه های طبیعی و فراوان ایران هر كدام به تنهایی می تواند گردشگران زیادی را به خود جذب كند . این درحالی است كه تاكنون به دلایل مختلفی از این امكانات بهترین استفاده برده نشده و در جلب گردشگران و درآمد های ارزی حاصله اقدامی جدی صورت نگرفته و سهم قابل قبولی در توسعه ی صنعت گردشگری سلامت در كشورایجاد نشده است و به منظور درك درستی از توانمندی های بالقوه ی ایران در عرصه های مختلف گردشگری سلامت ، شناسایی اولویت ها و مهمترین موانع و چالش های اساسی پیشروی توسعه ی این صنعت و با توجه به این موضوع كه كشورهای دیگر در منطقه ی خاور میانه و آسیایی در حال جذب تعداد زیادی از گردشگران سلامت هستند ، ضروری است با بررسی وضعیت موجود این صنعت در كشور، نقاط ضعف و قوت آن شناسایی وبا در اختیار گذاشتن آن به مسئولین ذیربط واعمال مدیریت ایشان بتوان با ایجاد مزیت رقابتی با دیگر رقبا سهم بازاری كه لیاقت وشایسته ی ایران است به دست آورد.

متن کامل را می توانید دانلود نمائید

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت