فرضیات پژوهش

 

با توجه به پرسش های پژوهش، فرضیه های پژوهش بدین صورت بیان می‌شوند:

 

فرضیه اول:

 

بین جریان های نقدی و سرمایه گذاری ثابت در شرکت‌ها رابطه معناداری وجود دارد.

 

فرضیه دوم:

 

بین درصدمالکیت سهام‌داران عمده و سرمایه گذاری ثابت در شرکت‌ها رابطه معناداری وجود دارد.

 

فرضیه سوم:

 

بین جریان های نقدی ناشی از نفوذ سهام‌داران عمده و سرمایه گذاری ثابت در شرکت‌ها رابطه معناداری وجود دارد.

 

تعریف متغیر های پژوهش

 

نسبت جریان های نقدی

 

نسبت جریان‌های نقدی از طریق تقسیم خالص جریان‌های نقدی حاصل از فعالیت‌های عملیاتی بر ارزش دفتری کل دارایی‌های شرکت ها در ابتدای سال به دست می‌آید.

 

سرمایه گذاری ثابت

 

از تقسیم مخارج سرمایه ای بر ارزش دفتری کل دارایی‌ها در ابتدای دوره به دست می‌آید.

 

مخارج سرمایه ای

 

هزینه هایی هستند که برای ایجاد سود در آینده صرف می‌شوند. مخارج سرمایه ای صرف خرید دارایی‌های ثابت و مولد جدید و یا افزودن ارزش دارایی‌های ثابت و مولد موجود می‌گردد. عمر مفید این داراییها باید بیش از میزان باقیمانده از سال مالیاتی باشد که در آن این هزینه صرف شده است. خرید زمین، ساختمان، تجهیزات و ماشین آلات و دارایی‌های ثابت و درازمدت از نمونه هزینه های سرمایه ای هستند.

 

و به طور خلاصه به آن دسته از مخارجی که از تحمل آن ها انتظار کسب منافع بلند مدت یا بیش از یک دوره مالی داریم مخارج سرمایه ای گفته می شود .

 

سهام‌داران عمده

 

به سهامدارانی اطلاق می شودکه در گزارش صورت‌های مالی شرکت یا در گزارش هیئت مدیره به مجمع، در ترکیب سهام‌داران عمده شرکت قرار گیرند و بیش از ۵ % سهام شرکت را در اختیار داشته باشند(ماه آورپور، ۱۳۸۶).

 

متغیر های کنترلی

 

نسبت فروش ( ) : که از تقسیم مبلغ فروش در پایان هر سال بر ارزش دفتری جمع کل داراییها در ابتدای سال به دست می‌آید.

 

نسبت بدهی ( ): که از تقسیم جمع بدهی های شرکت بر جمع دارایی‌های آن به دست می‌آید.

 

فرصت‌های رشد ( ):برابر است با نسبت ارزش بازارسهام به ارزش دفتری آن.

 

نسبت جاری ( ): نسبت جاری از تقسیم دارایی های جاری بر بدهی های جاری به دست می‌آید

 

بازده دارایی ها ( ): میزان سود عملیاتی به ازای هر ریال سرمایه گذاری شده در شرکت را محاسبه کرده و نسبت میزان کارائی مدیریت شرکت در کاربرد تمام منابع موجود جهت کسب سود را نشان می‌دهد

 

فرصت های سرمایه گذاری ( ):نسبت کیو توبین ( )، نشان‌گری برای فرصت‌های سرمایه‌گذاری آتی است؛ چرا که این فرصت‌ها می‌توانند گرایش شرکت ها را برای ذخیره بیشتر دارایی‌های نقدی تحریک کنند (بائو و همکاران، ۲۰۱۲). و از حاصل تقسیم جمع ارزش بازار سهام و ارزش دفتری کل دارایی‌ها منهای ارزش دفتری سهام شرکت بر ارزش دفتری کل دارایی‌های شرکت نسبت کیو توبین به دست می‌آید .

روش شناسی پژوهش

 

به دلیل اینکه در این تحقیق رابطه بین ساختار مالکیت،جریان نقد و سرمایه گذاری ثابت در شرکت‌ها را مورد بررسی قرار می‌دهیم، لذا این تحقیق از نوع همبستگی با مدل های رگرسیونی برای بررسی رابطه متغیرها می‌باشد. از لحاظ هدف تحقیق ، تحقیق حاضر نوعی تحقیق کاربردی است

 

قلمرو تحقیق

 

قلمرو موضوعی تحقیق

 

موضوع مورد تحقیق در این یررسی تعیین رابطه بین جریان وجه نقد ، ساختار مالکیت سرمایه گذاری ثابت در شرکتهاست.

 

قلمرو زمانی تحقیق

 

قلمرو زمانی این تحقیق یک دوره ۵ ساله ۱۳۸۸ – ۱۳۹۲ را در بر می‌گیرد.در نظر گرفتن دوره طولانی تر علاوه بر اینکه امکان دسترسی به اطلاعات را مشکل می ساخت، تعداد شرکت‌های عضو نمونه را کاهش می‌داد واین امر باعث کاهش روایی تحقیق می گردید.

 

قلمرو مکانی تحقیق

 

مکان مورد تحقیق ، بازار بورس اوراق بهادار تهران است.

جامعه آماری

 

جامعه به مجموعه ای از اشیاء ، اشخاص ، مکان ها، رویدادها و اموری اطلاق می شودکه در یک یا چند صفت مشترک باشند. ممکن است جامعه آماری از نظر تعداد افراد یا مواردی که باید مشاهده شود بزرگ یا کوچک باشد.برای صرفه جویی در نیروی انسانی ، هزینه و وقت و رعایت سایر ملاحظات اجرایی ، به جای مطالعه ‌در مورد تمام افراد جامعه می توان نمونه ای از افراد جامعه را انتخاب و مورد مطالعه قرار داد. نمونه معمولا گروهی از افراد جامعه است که معرف آن جامعه بوده وبیشتر ویژگی‌های آن جامعه را دارا است. نمونه گیری عبارت از انتخاب گروه افراد نمونه از میان اعضای یک جامعه آماری بر اساس اصول و قواعد خاص می‌باشد (آذر و مومنی ، ۱۳۸۱).

 

جامعه آماری این تحقیق شامل شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است و نمونه آماری این پژوهش با تعدیل جامعه آماری از طریق محدودیت‏هایی به شرح زیر انتخاب می‏ گردد:

 

۱ – سال مالی آن ها منتهی به ۲۹ اسفند ماه باشد ( افزایش قابلیت مقایسه و تشابه دوره های زمانی برای محاسبه متغیرها ).

 

۲ – جزو شرکت‌های گروه مالی شامل بانک ها ، شرکت‌های سرمایه گذاری و واسطه گری مالی ، هلدینگ ، بیمه و لیزینگ نباشند زیرا افشای اطلاعات مالی و تصمیمات در این شرکت‌ها متفاوت است.

 

۳ – شرکت در دوره مورد نظر تغییر سال مالی نداده­ باشد.

 

۴– در طول دوره مورد نظر ، سهام آن ها به طور فعال در بورس معامله شده باشد.

 

۵- داده های مورد نظر آن ها در دسترس باشد.

 

که ‌بر اساس این محدودیت ها تعداد ۱۱۳ شرکت انتخاب شدند.

 

نحوه جمع‌ آوری داده ها

 

هر پدیده‌ای از نظر کمی و کیفی ویژگی‌هایی دارد که آگاهی ‌در مورد این ویژگی‌ها به ماهیت و نحوه دست یابی به آن‌ ها وابسته است؛ این پدیده‌ها به عنوان متغیر در طول زمان دچار تحول و دگرگونی می‌گردند. هدف از هر تحقیق اعم از توصیفی یا تبیینی دستیابی به اطلاعات ‌در مورد این تغییرات است. یافتن پاسخ و راه‌حل برای مسئله انتخاب شده در هر تحقیق مستلزم دست یافتن به داده هایی است که از طریق آن‌ ها بتوان فرضیه‌هایی که به عنوان پاسخ‌های احتمالی و موقتی برای حل مسئله تحقیق مطرح شده‌اند را آزمون کرد .داده ها در این تحقیق از منابع کتابخانه ای، بانک جامع اطلاعاتی شرکت‌ها در سایت رسمی سازمان بورس و نرم‌افزارهای اطلاعاتی تدبیرپرداز و ره آورد نوین، هم چنین مبانی نظری تحقیق، از کتب و مجلات تخصصی فارسی و انگلیسی گرد‌آوری شده است.

 

 

روش تجزیه و تحلیل داده ها

 

داده های جمع‌ آوری شده با بهره گرفتن از نرم‌افزار Excel در قالب فایل اطلاعاتی تهیه، سپس متغیرهای مورد نظر برای آزمون فرضیه‌های تحقیق با بهره گرفتن از روابط بیان شده، محاسبه گردید. در تحلیل فرضیه‌ها از مدل رگرسیون استفاده و نتایج با به کارگیری نرم افزار Eviews مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمارهای توصیفی، آزمون های همبستگی و روش های آماری مناسب استفاده خواهد شد.

 

نهادها یا موسساتی که می‌توانند از یافته های این پژوهش بهره گیرند

 

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت