پایان نامه کارشناسی ارشد رشته مدیریت : بررسی ارتباط بین حاکمیت شرکتی، کیفیت اقلام تعهدی و بازده سهام |
اخیرا موضوع حاکمیت شرکتی در سطح بینالمللی توجهات زیادی را به خود جلب کرده است (گا، 2007). اصل اصطلاح حاکمیت شرکتی کلمه یونانی «Kyberman» به معنی راهنمایی کردن یا اداره کردن میباشد و از کلمه یونانی به کلمه لاتین به صورت «Gubernare» و فرانسه قدیم به «Governer» تبدیل شده است. اما این کلمه به گونههای مختلف توسط سازمانها یا کمیتهها مطابق علایق ایدئولوژیکی آنها تعریف شده است (ابوتپانچه، 2009).
حاکمیت شرکتی سیستمی است که شرکتها از طریق آن هدایت و کنترل میشوند. ساختار حاکمیت شرکتی، توزیع حقوق و مسئولیتها بین بخشهای مختلف در شرکت مثل اعضای هیات مدیره، مدیران، سهامداران و سایر ذینفعان را مشخص و وظایف و رویه های تصمیم گیری در امور شرکت را روشن میکند.
بنابراین بایستی بر عملکرد کلی شرکت و در نتیجه بر مدیریت درآمدی آن تاثیر مستقیم داشته باشد. تدوینكنندگان مقررات و دست اندركاران بر این باورند كه راهبری شركت با عملكرد مالی شركت رابطه دارد، اما شواهد تجربی به دست آمده در این رابطه تاكنون به نتیجه قطعی منجر نشده است (رجبی و گنجی، 1389).
كیفیت اقلام تعهدی به عنوان جایگزینی برای كیفیت اطلاعات حسابداری در نظر گرفته میشود؛ چرا كه اطلاعاتی را در مورد جریان نقدی مورد انتظار برای آگاهی سرمایهگذاران فراهم میكند و میتواند معیاری برای مدیریت بهینه وجه نقد باشد (خواجوی و همکاران، 1391 و گارسیا ترول و همكاران، 2009).
1-2 ضرورت و اولویت تحقیق
در فرآیند اندازهگیری سود از سیستم حسابداری تعهدی استفاده میشود كه در آن اقلام تعهدی شناخت جریان نقد را طی دوره تعدیل می كنند تا ارقام تعدیل شده، عملكرد واحد اقتصادی را بهتر اندازهگیری كنند. اقلام تعهدی مذكور بر مبنای برآوردهایی است كه اگر این برآوردها اشتباه باشند، باید در دوره های بعدی در اقلام تعهدی آتی و سودهای آتی اصلاح شوند. خطای برآورد و اصلاحات بعد آن، از مفید واقع شدن اقلام تعهدی (كیفیت اقلام تعهدی) می كاهد.
به عنوان مثال، اگر خالص دریافتی حاصل از یک طلب کم تر از برآورد اولیه باشد، ثبت بعدی هم وجه نقد وصول شده را نشان می دهد و هم خطای برآورد را اصلاح می کند. اعتقاد بر این است که خطاهای برآورد اقلام تعهدی و اصلاحات بعدی آن ها نوعی پارازیت تلقی و منجر به کاهش سودمندی اقلام تعهدی می شوند، بنابراین کیفیت اقلام تعهدی سود به خاطر حجم خطای برآورد اقلام تعهدی کاهش می یابد ( نوروش و همکاران، 1385).
با توجه به اینکه در حال حاضر هیچ موسسه ای در ایران وجود ندارد که شاخصی برای حاکمیت شرکتی برای تمام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تدوین کند، لذا در این تحقیق فقط از چند ویژگی که اطلاعات آنها در دسترس بود برای اندازه گیری رویههای حاکمیت شرکتی در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شد. بررسی مجموعه محدودی از ویژگیهای حاکمیت شرکتی میبایست در زمان تفسیر نتایج مد نظر قرار گیرد. اگر سایر ویژگیهای حاکمیت شرکتی وجود داشته باشند که به درستی با اندازه های حسابداری ارتباط داشته باشند، در این صورت برآورد پارامترها در این تحقیق ممکن است اریب دار باشد. لذا در صورتی که آیین نامه حاکمیت شرکتی در ایران تصویب و به مرحله اجرا درآید، فرصتی برای تحقیقات بیشتر از طریق بررسی سایر ویژگیهای حاکمیت شرکتی، پیش خواهد آمد.
با توجه به مطالب ذکر شده، تحقیق حاضر در راستای پاسخگویی به این مساله که خطای برآورد اقلام تعهدی و اصلاحات بعد آن، از مفید واقع شدن اقلام تعهدی (كیفیت اقلام تعهدی) میكاهد، انجام می گردد. به عبارتی کاملتر، در این مطالعه به دنبال پاسخ این مطلب هستم که آیا بین حاکمیت شرکتی، کیفیت اقلام تعهدی و بازده سهام ارتباط معناداری وجود دارد یا خیر.
1-3 سوالات تحقیق
سوالاتی که ما در این پایان نامه به دنبال پاسخ به آنها هستیم عبارتند از:
سوال اصلی: آیا بین حاکمیت شرکتی، کیفیت اقلام تعهدی و بازده سهام ارتباط معناداری وجود دارد؟
سوالات فرعی:
1-آیا بین حاکمیت شرکتی و کیفیت اقلام تعهدی رابطه معنا داری وجود دارد؟
1-1 آیا بین ساختار هیات مدیره و کیفیت اقلام تعهدی رابطه معنا داری وجود دارد؟
2-1 آیا بین ساختار مالکیت و کیفیت اقلام تعهدی رابطه معنا داری وجود دارد؟
3-1 آیا بین کیفیت حسابرسی و کیفیت اقلام تعهدی رابطه معنا داری وجود دارد؟
4-1 آیا بین میزان استقلال کمیته حسابرسی داخلی و کیفیت اقلام تعهدی رابطه معنا داری وجود دارد؟
2- آیا بین حاکمیت شرکتی و بازده سهام رابطه معنا داری وجود دارد؟
1-2 آیا بین ساختار هیات مدیره و بازده سهام رابطه معنا داری وجود دارد؟
2-2 آیا بین ساختار مالکیت و بازده سهام رابطه معنا داری وجود دارد؟
3-2 آیا بین کیفیت حسابرسی و بازده سهام رابطه معنا داری وجود دارد؟
4-2 آیا بین میزان استقلال کمیته حسابرسی داخلی و بازده سهام رابطه معنا داری وجود دارد؟
3- آیا بین کیفیت اقلام تعهدی و بازده سهام رابطه معنا داری وجود دارد؟
4- آیا رابطه بین کیفیت اقلام تعهدی و بازده سهام در ساختارهای متفاوت حاکمیت شرکتی با یکدیگر تفاوت معناداری دارد ؟
1-4 آیا رابطه بین کیفیت اقلام تعهدی و بازده سهام در ساختارهای متفاوت هیات مدیره با یکدیگر تفاوت معنا داری دارد؟
2-4 آیا رابطه بین کیفیت اقلام تعهدی و بازده سهام در ساختارهای متفاوت مالکیت با یکدیگر تفاوت معنا داری دارد؟
3-4 آیا رابطه بین کیفیت اقلام تعهدی و بازده سهام در ساختارهای متفاوت کیفیت حسابرسی با یکدیگر تفاوت معنا داری دارد؟
4-4 آیا رابطه بین کیفیت اقلام تعهدی و بازده سهام در ساختارهای متفاوت میزان استقلال کمیته حسابرسی داخلی با یکدیگر تفاوت معنا داری دارد؟
1-4 اهداف تحقیق
هر تحقیقی برای دستیابی به اهداف خاصی صورت میگیرد، این هدف خود را در قالب مساله تحقیق نمودار میسازد و از طریق بیان آن آشکار میشود (خاکی، 1388). در اجرای پژوهشهای علمی، پس از بیان مسئله تحقیق پژوهشگر قصد خود را به صورت عملیاتی که از طریق مشاهدههای عینی قابل دستیابی است، بیان میکند (بازرگان، 1385، ص 37). اهداف این پژوهش، شامل : 1) اهداف کلی 2) اهداف ویژه (خاص) 3) اهداف کاربردی میباشد.
اهداف کلی: بررسی ارتباط بین حاکمیت شرکتی، کیفیت اقلام تعهدی و بازده سهام.
اهداف ویژه (خاص):
1- بررسی تاثیر بین حاکمیت شرکتی، کیفیت اقلام تعهدی و بازده سهام
2- بررسی تاثیر بین کیفیت حاکمیت شرکتی و بازده سهام
3- بررسی تاثیر بین کیفیت اقلام تعهدی و بازده سهام
4- بررسی رابطه بین کیفیت اقلام تعهدی و بازده سهام در ساختارهای متفاوت حاکمیت شرکتی
5- بررسی تاثیر بین کیفیت اقلام تعهدی و ویژگیهای کمیتهی حسابرسی.
اهداف کاربردی: نتایج این پژوهش می تواند مورد استفاده کلیه مدیران ودست اندرکاران شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، کارشناسان بازار سرمایه، سهامداران، فعالان بازار سهام، سرمایه گذاران، پژوهشگران و مجامع علمی که به دنبال پژوهش های آتی و مرتبط با موضوعاند، قرار گیرد.
متن کامل را می توانید دانلود نمائید
[دوشنبه 1399-09-24] [ 05:14:00 ق.ظ ]
|