پایان نامه بررسی اثر نانو اکسید روی بر معادلات جذب تعادلی، پارامترهای معادلات رشد میکروبی فیلم تهیه شده از قدومه شیرازی |
چکیده
زیست کافت بودن (تجزیه پذیر بودن زیستی)، خوراکی بودن و کارآمد بودن و سازگاری با محیط زیست فیلم های خوراکی سبب شده است که این فیلم ها به عنوان جایگزین های فیلم های سنتزی به طور وسیع مورد مطالعه قرار گیرند. برخی از بزرگ ترین پیشرفتهای حاصل شده در صنعت بسته بندی مواد غذایی مرتبط با فناوری نانو است. قدومه با نام های چشم بلبلی، قدومه شیرازی، قدومه شهری، توذریح، بذرالخمخم، تودری سرخ، آرد سمن و مادردخت نیز شناخته می شود. اگرچه لعاب صمغ قدومه شیرازی قرن هاست که در ایران استفاده می شود اما هیچ کار عملی روی خواص عملکردی و رئولوژیکی آن انجام نشده است. هدف از این پژوهش بررسی اثر نانو اکسید روی بر خواص فیزیکوشیمیایی، مکانیکی، ایزوترم جذب، خاصیت ضد میکروبی و عبور دهی نسبت به بخار آب روی فیلمهای قدومه شیرازی میباشد. در این پژوهش فیلمهای قدومه شیرازی به همراه نانو اکسید روی در غلظتهای 0، 1، 3، و 5 % با استفاده از روش کاستینگ (Solvent Casting) تهیه شد. کلیه خواص فیزیکوشیمیایی، ایزوترم جذب، مکانیکی و عبوردهی نسبت به بخار آب و خاصیت ضد میکروبی به روش استاندارد ملی امریکا انجام شد. مدلهای جذب تعادلی چند جمله ای (مرتبه سوم) و مدل 3 پارامتری جذب تعادلی GAB در دادههای تجربی براز شد. آزمون مکانیکی نانو بایوکامپوزیت فیلمهای قدومه شیرازی / نانو اکسید روی، افزایش استحکام کششی و مدول یانگ، کاهش درصد کشیدگی را به دلیل افزایش غلظت نانو ذرات نشان دادند.. خواص فیزیکوشیمیایی از قبیل میزان جذب آب، محتوای رطوبت، حلالیت و خواص ممانعتی نظیر نفوذ پذیری به بخار آب، با افزایش میزان نانو ذرات کاهش معنی داری ( 05/0 > P)، را نشان دادند. با بررسی ایزوترمهای جذب نانو بایو کامپوزیت حاصل، مشخص شد که مقدار رطوبت آب تک لایه کاهش یافته و نمودار به سمت پایین جابجا شده است و این حاکی از آن است که نانو اکسید روی، توانایی آبگریز کردن فیلم را دارند. همچنین فیلمهای قدومه شیرازی حاوی نانو ذرات اکسید روی خاصیت ضد میکروبی خوبی را مقابل اشرشیا کلی از خود نشان دادند. به طور کلی با توجه به بررسی های انجام شده نانو اکسید روی توانایی بهبود خواص اساسی فیلمهای قدومه شیرازی را دارا میباشند و میتوانند به عنوان بسته بندی فعال در صنایع غذایی مورد استفاده قرار گیرند.
فصل اول: مقدمه
1-1- مقدمه
امروزه پیشرفت و توسعه فن آوری در جهان بر همه ی فعالیت های انسان تأثیر گذار بوده و شیوه زندگی مردم نسبت به گذشته بسیار متفاوت شده است. این پیشرفتها منجر به تغییراتی در تهیه مواد غذایی و عادات مصرف گردیده و نتیجه مثبت آن در تکنولوژی مواد غذایی، سبب ایجاد فرآوری و تکنیک های بسته بندی گردیده است که این شیوه جهت کمک به حصول اطمینان از عرضه مواد غذایی و همچنین آماده سازی و مصرف آن، مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع بسته بندی یکی از حساس ترین و تعیین کننده ترین مراحل عرضه و مصرف کالا می باشد و میتواند عامل تمایز از رقبا و نوعی مزیت رقابتی باشد. بسته بندی به عنوان پوشش یا ظرف، جهت حفظ کیفیت غذا، به حداقل رساندن ضایعات مواد غذایی و کاهش استفاده از مواد نگهدارنده در ماده غذایی، مورد استفاده قرار میگیرد. از مهمترین اهداف بسته بندی می توان به طراحی و تولید ظرف یا لفاف برای نگهداری و محافظت از محصول در فاصله تولید تا مصرف در برابر آسیب های فیزیکی و شیمیایی حین ارائه به بازار و مصرف کننده،اشاره نمود (کی منش، 1390). اخیراً به دلیل نگرانیهای زیست محیطی در ارتباط با پسماند بستهبندیهای پلاستیکی مصنوعی، تلاشهای بسیاری برای تهیه مواد بستهبندی زیست تجزیهپذیر از پلیمرهای طبیعی است (مز استاکا[1] و همکاران، 2009). امروزه بخش بزرگی از مواد استفاده شده در صنعت بسته بندی از فرآوردهای نفتی و پتروشیمی به دست میآیند که غیر قابل تجزیه در طبیعت بوده و مشکل زیست محیطی ایجاد میکنند. از این رو محققین همواره به دنبال راه حلهایی برای این موضوع میباشند. رشد روز افزون محصولات زیستی و توسعه تکنولوژیهای نوین سبب کاهش وابستگی به استفاده از سوختهای فسیلی گردیده است. در چند دهه اخیر میزان توجه و علاقه افراد به استفاده از بیوپلیمرها به دلیل افزایش بیشتر آگاهی مصرف کنندگان، افزایش قیمت نفت خام، افزایش آلودگیهای زیست محیطی و تجزیه ناپذیر بودن پلیمرهای نفتی و توجه به گرمای جهانی افزایش یافته است و سبب شده تلاشهای فراوانی در جهت تولید مواد بستهبندی با منشا طبیعی(پروتئین،چربی و کربوهیدرات) به صورت فیلم یا پوشش صورت گیرد. اینگونه بیوپلیمرها در مقایسه با استفاده از پلاستیکها اثرات مخرب کمتری بر محیط زیست دارند ( پین[2] و همکاران، 1992). فیلمهای خوراکی که در ارتباط با مواد غذایی کاربرد دارند زیستتخریبپذیر هستند، یعنی قابلیت تجزیه شدن به عناصر سازنده را به وسیلهی موجودات ذرهبینی خاک دارند ( فیگویرو[3] و همکاران، 2004).
برای دانلود پایان نامه اینجا کلیک کنید
[پنجشنبه 1399-01-14] [ 01:31:00 ق.ظ ]
|